Spitalul Clinic Judetean de Urgenta T F G+ P

3bd09513e5e4b95a6f1c262d741e2c00.jpg4b6583f0a9ee9bba3dac3bfb11d82112.jpg7d057299e3c8b0ba74b47c8006678768.jpgaa02547f081cc71131228dc03388696d.jpg

Cei mai buni pentru o viata mai buna

Lupta pentru viata, aceasta este misiunea noastra, a medicilor si a tuturor angajatilor din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tirgu-Mures.

Angajamentul nostru a fost de la bun inceput si va ramane unul singur: sa fim cei mai buni pentru o viata mai buna.

Bine ati venit pe pagina oficiala a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Tirgu-Mures

Anunturi

Comunicate de presa

Sectia Clinica ATI

Informatiile complete privind structura, colectivul si activitatea Sectiei Clinice A.T.I. le gasiti aici:

Laborator Recuperare Medicina Fizica si Balneologie

Informatii complete aici.

Certificat de Acreditate

Certificatul de Acreditare al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures

Conducerea SCJU Targu Mures face apel catre cetateni pentru donare voluntara de sange

25.08.2014

Comunicat de presa

 

Conducerea SCJU Targu-Mures face apel catre cetateni pentru donare voluntara de sange

Conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures s-a prezentat, in acesta dimineata, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Targu-Mures pentru donare de sange, facand totodata un apel catre toti cetatenii judetului Mures pentru donare voluntara.

In cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures nu am fost nevoiti, deocamdata, sa amanam interventii chirurgicale din cauza lipsei de sange si sper sa nu avem astfel de situatii. Personal, consider ca este foarte important sa ne mobilizam si sa mergem cat mai multi oameni sa donam sange. Fiecare donator poate salva prin sangele sau cel putin alte 3 (trei) vieti. Intr-adevar, in luna august si in anii precedenti a scazut numarul donatorilor si, implicit, rezerva de sange, dar, nu trebuie sa uitam, ca si in acesta perioada oamenii se imbolnavesc si au nevoie de asistenta medicala. De aceea, fac un apel catre mureseni sa mearga sa doneze sange”, a declarat Dr. Claudiu PUIAC, managerul SCJU Targu-Mures.

Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii:

-          varsta cuprinsa in intervalul 18-60 ani

-          greutate peste 50Kg

-          puls regulat, 60 -100 batai/minut.

-          tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHg

-          sa nu fi suferit in ultimele 6 luni interventii chirurgicale

-          femeile sa nu fie: insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala

-          sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii

-          sa nu fi sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

De asemenea, donatorii nu trebuie sa aiba sau sa fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, Sifilis, Malaria, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

Donarea de sange este un gest umanitar si am donat azi pentru a oferi o sansa la viata si pentru a da un exemplu colegilor si semenilor mei, care si ei prin gestul lor pot salva alte vieti. Mi s-a parut corect, mai ales in aceasta perioada in care a scazut numarul donatorilor, sa aratam ca ne pasa de cei care au nevoie de ajutorul nostru”, a declarat Angela MOLDOVAN, Director de Ingrijiri SCJU Targu-Mures.

Biroul de presa

Terapie de top in Boala Parkinson realizata in Clinica de Neurologie a SCJU

23.07.2014

Comunicat de presa

 

Terapie de top in Boala Parkinson realizata in Clinica de Neurologie a SCJU

 

Clinica de Neurologie II a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, condusa de conf. Dr. Szatmari Szabolcs, este unul dintre cele cinci centre naÅ£ionale în care se initiaza terapia cu gel Duodopa, o terapie de top in Boala Parkinson.

Duodopa este un gel pentru administrare intestinala continua indicat in cazul pacientilor aflati intr-un stadiu avansat al bolii Parkinson, in care simptomele nu mai raspund la medicatia obisnuita sau apar complicatii legate de tratament. Gelul se administreaza cu ajutorul unui dispozitiv special de pompare (pompa) direct in duoden sau in portiunea superioara a jejunului printr-un tub permanent montat prin gastrostomie endoscopica percutana. Acest tub este format dintr-un tub extern transabdominal si altul intern intestinal.

Montarea pompei se face printr-o interventie chirurgicala realizata de catre o echipa multidisciplinara formata din neurologi, gastroenterologi si chirurgi.

Principalele componente ale sistemului Duodopa sunt pompa, caseta cu medicamentul, tubul extern, tubul intestinal si diferite componente de conectare.  Tubul extern traverseaza peretele abdominal, iar capatul interior al acestuia este atasat in stomac. Tubul intern se insereaza prin tubul extern, trece prin pilor (inelul puternic de musculature neteda care face legatura dintre stomac si duoden) si ajunge in intestinul subtire. Duodopa este administrat din caseta, prin tubul intestinal, direct in intestinul subtire unde absorbtia este optima. Deoarece administrarea Duodopa la nivelul intestinului subtire este continua, pacientii poarta pompa cu ei in timpul zilei. Doza zilnica este ajustata individual. Dozele administrate se stabilesc initial in Clinica de neurologie de catre medicul specialist, ulterior pacientul este instruit cum sa foloseasca sistemul si este rechemat la control periodic sau la nevoie.

Boala Parkinson este o boala cronica, progresiva a sistemului nervos central. Aceasta reprezinta rezultatul direct al pierderii de neuroni dintr-o zona a creierului denumita substanta neagra, in care celulele produc dopamina, un mesager chimic responsabil de transmiterea de semnale in interiorul creierului. Dopamina permite functionarea usoara si coordonata a muschilor din corp si efectuarea miscarilor. Pe masura ce simptomele bolii se agraveaza, persoanele cu aceasta boala pot avea probleme de mers, vorbire sau in efectuarea unor activitati simple. Adesea, persoanele se izoleaza la domiciliu din cauza simptomelor imprevizibile, ceea ce duce la scaderea calitatii vietii.

Duodopa este un tratament care reda independenta pacientilor cu boala Parkinson in stadiu avansat, intrucat ajuta la controlul simptomelor, diskineziei (miscarilor involuntare) si fluctuatiilor motorii din cursul bolii. Urmare a utilizarii variantei terapeutice cu gelul Duodopa de catre pacientii aflati intr-un stadiu avansat al bolii, simptomele bolii Parkinson se reduc, pacientul putand mai bine gestiona activitatile zilnice. Intrucat fiecare persoana raspunde diferit la Duodopa, pentru unii, aceasta ar insemna o reluare doar partiala a activitatilor fizice, iar pentru altii, ar putea insemna revenirea la un program normal de munca.

Simptomele bolii Parkinson, care adesea apar treptat si se agraveaza in timp, pot cuprinde:

-          Tremur al mainilor, bratelor, picioarelor, mandibulei si fetei;

-          Rigiditatea bratelor, picioarelor si trunchiului;

-          Incetinirea miscarilor;

-          Afectarea echilibrului si coordonarii.

Boala Parkinson afecteaza atat barbatii, cat si femeile, in proportii aproximativ egale. Varsta  medie de debut este de 60 de ani, insa pot fi afectate chiar si persoanele cu varsta de 30 de ani.  In prezent, nu exista tratament care sa vindece aceasta boala, iar in general nu este ereditara.

Biroul de presa

Prelevare de organe la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

30.07.2014

 

Comunicat de presa

 

Prelevare de organe la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

O echipa de medici de la Bucuresti, Cluj si Targu Mures, coordonata de dr. Radu Zamfir, au prelevat, in noaptea de 29 spre 30 iulie, rinichii si ficatul de la un donator aflat in moarte cerebrala la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures. Este vorba despre un barbat de 31 de ani, din Targu Mures.

Rinichii au fost dusi la Cluj, la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal, iar ficatul a fost trimis la Institutul Clinic Fundeni.

Biroul de presa

Suplimentare de fonduri pentru programul de screening gratuit al cancerului de col uterin

 10.09.2014

Comunicat de presa

 

Reteaua de screening pentru cancerul de col uterin a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures a primit suplimentarea finantarii pentru inca 2500 de teste Babes Papanicolau, ce vor fi utilizate pana la sfarsitul anului 2014. Acestea vor fi asigurate gratuit pe baza formularului de recoltare eliberat de medicul de familie.

Toate femeile din judetul Mures, cu varste intre 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat sau nu, care NU au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt invitate sa participe la programul de testare gratuita si depistare activa precoce a cancerului de col uterin.

Pentru efectuarea testului Babes-Papanicolau in cadrul programului, o femeie care este eligibila trebuie sa se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare si pentru a obtine date despre centrul de recoltare. Dupa recoltarea intr-un centru specializat, femeile primesc rezultatul dupa maxim 30 de zile, la medicul de familie. Daca acesta este pozitiv, vor fi indrumate pentru investigatii suplimentare, daca rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare dupa 5 ani.

"Recomandam femeilor eligibile efectuarea testului Babes Papanicolau si atrag atentia ca recomandarea unui test de screening pentru cancer nu insemna ca pacienta are cancer. Testele screening pentru cancerul de col uterin se fac în momentul în care pacienta nu prezinta simptomatologie. Screeningul consta în cautarea cancerului înainte de aparitia simptomelor. Acesta poate detecta cancerul intr-un stadiu precoce. Cand celulele tumorale sunt detectate precoce, cancerul este mai usor de tratat", a declarat Dr. Claudiu PUIAC, managerul SCJU Targu Mures.

In judetul Mures, numarul femeilor eligibile testarii este de 127.587. In perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2014, in reteaua SCJU Targu Mures au fost efectuate 2738 de teste, iar alte 3625 mai sunt disponibile pana la sfarsitul anului 2014.

Scopul acestui program este depistarea bolii in stadii cat mai precoce, vindecabile si indrumarea pacientelor cu displazii pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate.

In cadrul acestui program, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures este Unitate Regionala de Management pentru Regiunea Centru si include judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, în care functioneaza 14 retele de screening.

Reteaua de screening a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Tg-Mures este cea mai mare din judetul Mures, si include 126 centre de informare–educare-comunicare, respectiv medici de familie, 77 centre de recoltare – medici de familie cu atestat de recoltori si 4 centre de recoltare asigurate de catre medici ginecologi/planning familial:

- 1 centru organizat in Ambulatoriul integrat al Sectiei Clinice Ginecologie a SCJU Tg. Mures,

- 1 centru organizat in Ambulatoriul integrat al Sectiei Clinice Obstetrica Ginecologie a Spitalului Clinic Judetean Mures,

- 2 centre organizate in cabinetele medicale individuale ale medicilor ginecologi si un centru de planning familial, aflate in incinta SCJU Tg. Mures,

- 1 centru de recoltare in ambulatoriul Ginecologie a Spitalului Municipal Reghin.

 

Biroul de presa

Regulamentele Intern si ROF

Regulamentul de organizare si functionare a fost aprobat prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 199 din 24.02.2014 si se poate vizualiza aici.

Regulamentul intern poate fi descarcat pentru a fi studiat cu click aici.  

 

Pentru vizualizarea Regulamentului de organizare si functionare al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures aveti nevoie de Adobe Acrobat Reader versiunea cel putin 7, care se poate descarca de aici.

Contractul Colectiv de Munca 2014-2015

Contract Colectiv de Munca la nivel de sector de activitate "Sanatate. Activitati Veterinare" pe anii 2014-2015 se poate vizualiza aici.